Better Man vs. Bad Man

Hola, untuk entry kali ni, aku just maw bincang sikit pasal hal ni.. :) Better man vs. Bad man.. Which would you prefer?

Well, 1st thing 1st, semua manusia dlam dunia ni maw jadi yang terbaik dalam hidup dorang.. belum pernah lagi aku jumpa orang yang bercita-cita maw hidup merempat. bila di tanya time kecil-kecil dulu, ibu bapa pernah tanya kan, maw jadi apa bila besar nanti... macam-macam jawapan yang akan anak-anak dorang bagi.. aku pun dulu pernah juga, bila besar maw jadi itu la, ini la... P itu time budak-budak, hingus punbelum pandai lap sendiri.. hahaha... p, skang ni bila kita da besar, kita dah faham dengan rentak permainan dunia ni, kita sendiri la yang tentukan pathway kita.. maw p mana.. p kiri ka ataw p kanan.. it's all in our beauty smooth hand.. kan kan kan... so, i hereby would like to begin a discussion about being Better man or Bad man.. which will you prefer?

mula-mula, aku akan buka topik untuk Betterman... bayangkan dalam hidup ni kalau kita dapat jadi manusia yang dipandang tinngi, di segani orang ramai.. mesti kita akan rasa dah menjadi yang paling baik kan.. biasala lumrah manusia... maw jadi yang terbaik di antara yang paling baik.. aku pun maw macam tu... hm, what's the secrets for being a Betterman??

 DISCIPLINE.... 

tu la jawapannya... hm, so, untuk sesiapa yang maw jadi betterman dalam hidup, disiplin adalah sifat yang betul-betul boleh mengubah hidup manusia.. betul kan.... 

 Dengan disiplin, kita boleh mencapai keinginan dan cita-cita kita pada masa hadapan.
 "Kita boleh kawal dunia, tapi kita tidak boleh mengawal cara mereka berfikir"
Berhenti berfikir yang "kecacatan" dalam diri adalah sebahagian dari diri kita.
 Berhenti berfikir yang kita dibayangi oleh bayangan hitam masa lalu.
 Kebebasan bukanlah pengakhirannya.
 Sesetengah orang boleh memilih jalan hidup mereka, tetapi tidak kita kerana jalan hidup kita telah ditentukan. 
 Perbaiki kelemahan diri.
 Latih disiplin sepertimana kita melatih diri kita.

bila kita dah dapat menguasai semua butiran di atas ni, baru lah kita boleh jadi macam yang di bawah ni...

Image Detail


so, skang ni... kita akan buka diskusi yang seterusnya.... Badman... bukan Batman taw, Bad man... hm, ada ka orang maw jadi orang yang jahat, xberguna d dunia ni?? xda kan.. kalau pun ada orang macam ni, mungkin dorang-dorang ni ada peristiwa hitam pekat yang pernah melanda hidup dorang ni... kesian.. so, kalau la ada jumpa manusia-manusia yang Bad man ni d mana-mana, make sure u pray for their forgiveness and pray them to have a very good life after this.. ka ramai yang akan maki dorang ni? <hm, aku pun maki juga taw,,, hihihihi>

hm, let's begin our discussion about Bad man.... skang ni bukannya maw cita pasal secrets untuk jadi bad pula taw.. tiada maknanya maw share rahsia sal jadi bad man.. hahaha... kita akan cita keburukan menjadi "BADMAN"

 Kurang kawan dalam kalangan orang yang baik-baik.
 Selalu jadi bahan umpatan dan makian orang.
 Selalu jadi bahan rujukan oleh orang untuk marah anak-anak.
 Kurang berjaya dalam hidup.
 Selalu dianggap pembawa masalah kepada komuniti.
 Orang selalu pandang seroang dan pandang dengan sebelah mata.
 Susah cari makan.

kalau dah jadi jahat... macam ni la nanti tu... 


Image Detail

sebenarnya ada banyak lagi kan.. semua orang pun taw kalau jadi jahat apa akibatnya.. wawawa...
in fact, in a reality, kita taw yang budak jahat tu, nampak jahatnya d mata, p kita xtaw macam mana kebaikkannya, p kalau orang yang baik kita belum tentu kejahatannya tu kan... susah juga sebenarnya, jadi baik tentu-tentulah baik, p kalau jahat, kita belum taw lagi baiknya... :)
think about it..

till then~~

p/s: orang baik kita xtaw jahatnya, orang jahat kita xtaw baiknya... 
keep thinking...
0 Ahli Parlimen:

Post a Comment